Tuesday, May 31, 2011

အသည္းေလးကုိ သနားပါ ( Pity on my heart )



၁. အသည္းနဲ႕ ကလီစာမ်ားသည္ လုပ္ေဆာင္မႈတူသည္႕အျပင္ ဆက္စပ္ေနၾကသည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕
အသည္းတြင္ တစ္ခုခုျဖစ္ပါက ကလီစာမ်ားတြင္လည္း
တစ္ခုခုျဖစ္ႏိုင္သည္ ။ ကလီစာတြင္ တစ္ခုခုျဖစ္လွ်င္ အသည္းတြင္လည္းထိခိုက္ႏိုင္သည္ ။

၂. အသည္းမွာ ဒါဏ္ရာအနာတရျဖစ္ပါက သာမန္အားျဖင္႕ မခံစားရပါ ။ မည္သည္႕နည္းႏွင္႕မွ
မသိႏိုင္ပါ ။ကင္ဆာအေတာ္မ်ားမ်ား မျဖစ္ခင္တြင္
အသည္းသည္ အရင္ဆံုး ပ်က္စီးရသည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ အသည္းကို ေသေသခ်ာခ်ာ ဂ႐ုစိုက္ပါက
ကင္ဆာေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေပသည္ ။

၃. အသည္းသည္ ကိုယ္ခႏၶာ တစ္ခုလံုး၏ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္႐ွားေပးရသည္ ။
ထို႕ျပင္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း႐ွိဗိုင္းရပ္(စ္)ပိုးမ်ားကိုလည္း တိုက္ခိုက္ရသည္ ။

၄. တ႐ုတ္ လူမ်ဳိး ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အသည္းမေကာင္းၾကပါ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္
၄င္းတို႕တြင္ အသားႏွင္႕ အဆီ စားသံုးမႈမ်ားျခင္းေၾကာင္႕ ျဖစ္သည္ ။

၅. အသည္းသည္ ၂၄ နာရီပတ္လံုး အလုပ္လုပ္သည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း ၄င္းကိုယ္တိုင္လည္း
ဆားဗစ္စင္ ျပန္လုပ္ရသည္ ။ ထိုအခ်ိန္သည္ ၊ ည (၁၁) နာရီ မွ မနက္ေစာေစာ (၃) နာရီ
ကားတြင္ ျဖစ္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ည (၁၁) နာရီ ေနာက္ပိုင္းမွ အိပ္ျခင္း ၊ ညစာကို
ေနာက္က်မွ စားျခင္းသည္ အသည္းကို အားနည္းေစသည္ ။ ထို႕ျပင္ မအိပ္ခင္ (၂) နာရီ
အတြင္း အသားႏွင္႕ အဆီမ်ား စားျခင္းသည္ အသည္းကို အားနည္းေစသည္ ။
အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ စားသံုးထားေသာ အဆီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေနရေသာေၾကာင္႕ အသည္းသည္
နားခ်ိန္မရဘဲ အလုပ္လုပ္ေနရသည္။ ညအိပ္ယာ၀င္ေနာက္က်သျဖင္႕ မနက္တြင္ ေနျမင္႕သည္အထိ
အိပ္စက္ျခင္း ေန႕လည္စာ မစားခင္ တေရးအိပ္ျခင္းတို႕သည္ အိပ္ေရး၀႐ံုသာ႐ွိေသာ္လည္း ၊ အသည္းအတြက္
မည္သို႕ အက်ဳိးမွ် မရ႐ွိေစပါ ။

၆. အကယ္၍ ည အိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္ ဗိုက္ဆာပါက ၊ အသီးအႏွံ စားသံုးႏိုင္ပါသည္ ။
ထိုအစာမ်ားသည္ အစာေက်လြယ္သည္ ။ အသားသည္ စားသံုးၿပီး (၄)နာရီၾကာမွ အူမႀကီးသို႕
ေရာက္သည္ ။ထိုအသားကိုပင္ အဆီမ်ားမ်ားႏွင္႕ ခ်က္ထားပါက (၁၂)နာရီၾကာမွ
အူမႀကီးထဲသို႕ ေရာက္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္ ထိုအရာမ်ား
မစားသံုးသင္႔ေပ ။အကယ္၍ စားသံုးမိပါက အသည္းသည္ ထို အဆိပ္အေတာက္မ်ား ကို
ဖယ္႐ွားေနရေသာေၾကာင္႕ မနားရေပ ။ မနက္ေစာေစာ အိပ္ယာထစာတြင္ ပင္ပန္းသည္ဟု
ခံစားရျခင္းမွာ အထက္ပါ အေၾကာင္းမ်ား၏ရလာဒ္ျဖစ္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ည
အိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္ အသီးအႏွံစားပါက မနက္ အိပ္ယာထတြင္ အားအင္ျပည္႕ၿဖဳိး
လန္းဆန္းေနပါမည္ ။

၇. အဆီသည္ အသည္း၏ အဓိက ရန္သူျဖစ္သည္ ။ အဆီသည္ အသည္း၏ လုပ္ငန္းမ်ားကို
ပ်က္စီးေစၿပီး အသည္းကိုလည္း အားနည္းေစသည္။ ေဆးစားျခင္းျဖင္႕လည္း အသည္းကို
ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေအာင္ မလုပ္ႏိုင္ေပ ။ ေဆးတြင္ပါ၀င္ေသာ အျခားဓာတု
ျဒပ္ေပါင္းမ်ားကို အသည္းက ထပ္မံ ေခ်ဖ်က္ေနရသည္။

၈.သံလြင္ဆီ ၊ မုန္လာဥ ၊ သခြားသီး ၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊
ဆား ၊ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးႏွင္႕ အ႐ိုးပါ စားႏိုင္ေသာ ငါးကေလးမ်ားသည္ ၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္
ေကာင္းမြန္ေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည္ ။ ႏွမ္းဆီ သည္လည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္သည္

၉.အစာကို ၾကာ႐ွည္ခံေစေသာ ဓါတုေဆး ၊ အေရာင္တင္ေဆးႏွင္႕ ၾကာဆံသည္ အလ်ဴမီနီယံ
ဓါတ္ပါျခင္းေၾကာင္႕ မေကာင္းပါ ။ ပိုးသတ္ေဆးႏွင့္ အေရာင္ခြၽတ္ေဆးသည္ အသည္းအတြက္
မေကာင္းပါ ။ ေဆးစားမွားျခင္းေၾကာင္႕ အသည္းကို ပ်က္စီးေစသည္ ။ က်ဴံ႕သြားေစသည္ ။
မိုက္ခ႐ိုေ၀႕ မီးဖိုက ေရာင္ျခည္သည္ အစားအစာတြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရဓါတ္အားလံုးကို
ပ်က္စီးေစသည္ ။

၁၀. အဂၤလိပ္ေဆး၀ါးမ်ားသည္ ဓါတုနည္းႏွင္႕ ေဖာ္စပ္ထားေသာေၾကာင္႕ အသည္းအတြက္
မေကာင္းပါ ။ တ႐ုတ္ေဆးမ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္အတြက္ မေကာင္းပါ ။မုန္လာဥျဖဴက တ႐ုတ္ေဆးတြင္
ပါ၀င္ေသာ ေဆးစြမ္းကို ဖ်က္ဆီးသည္ ။

၁၁. ကေလးမ်ား အိပ္ယာ၀င္ေနာက္က်ျခင္းသည္ မွတ္ဥာဏ္ႏွင္႔ စဥ္းစားဥာဏ္ ကို
အားနည္းေစသည္ ။

၁၂. အေကာင္းဆံုး အိပ္ခ်ိန္သည္ ည (၉) နာရီႏွင္႕ (၁၁) နာရီၾကားတြင္ ျဖစ္သည္ ။
မ်ားမ်ားအိပ္ျခင္းျဖင္႕ အသည္းကို ေကာင္းမြန္ေစသည္ ။ နလံထစ လူနာမ်ားသည္
အိပ္ေရး၀ေအာင္ အိပ္ရသည္ ။

၁၃. သဘာ၀ အစားအစာမ်ားသည္ အသည္းအတြက္ေကာင္းမြန္သည္ ။ စည္သြပ္ဗူး စားသံုးျခင္း ၊
စည္သြပ္ အခ်ဴိရည္ေသာက္သံုးျခင္း မ်ားသည္ အာဟာရ မျဖစ္ပါ ။

၁၄. စိတ္ဓါတ္ႏွင္႕ ခံစားမႈ ညီမွ်ေနရန္ အေရးႀကီးသည္။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း ၊ အသံ
ဆူညံျခင္း ၊ ေဒါသထြက္ျခင္း ၊ ၾကာ႐ွည္စြာေအာင္႕အည္းသည္းခံျခင္း ၊ အဆိုးျမင္၀ါဒ ၊
စိတ္က်ေရာဂါ ၊ ရည္႐ြယ္ခ်က္မဲ႕ ဘ၀ တန္ဖိုးမ႐ွိေသာ ဘ၀ႏွင္႕ လူတကာကို
အျပစ္တင္တတ္ေသာ စိတ္မ်ားသည္ ၊ခႏၶာကိုယ္ကို အားနည္းေစသည္ ။ လူတစ္ေယာက္၏ အသည္းသည္
မက်န္းမာပါက ထိုလူသည္ ၊ ေဒါသထြက္လြယ္ျခင္း ၊ စိတ္တိုျခင္း ၊
စိတ္ေကာက္လြယ္ျခင္းမ်ားကို ျဖစ္ေပၚခံစားရသည္ ။

၁၅. ေလလည္ျခင္း ၊ ေခြၽးထြက္ျခင္း ၊
ဆီးသြားျခင္းတို႕သည္ခႏၶာကိုယ္အတြင္း႐ွိအညစ္အေၾကးမ်ားကို စြန္႕ပစ္ျခင္းပင္
ျဖစ္သည္။ေလေအးခန္းထဲတြင္ ၾကာ႐ွည္ ေနၿပီး ေခြၽးထြက္နည္းပါကက်န္းမာေရးမေကာင္းႏိုင္ပါ ။ သဘာ၀အရ ေလလည္ျခင္း ၊
ေခြၽးထြက္ျခင္းႏွင္႔ဆီးသြားျခင္းမ်ားသည္ အသည္းအတြက္ေကာင္းေစသည္ ။
ျပဴတင္းေပါက္မ်ားကို ဖြင္႕၍သဘာ၀ေလေကာင္းေလသန္႕မ်ားကို ႐ႈသင္႕သည္ ။

၁၆. ခႏၶာကိုယ္ တစ္ေနရာ ရာတြင္ အနာတရျဖစ္ပါက ေႏြးေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင္႕
နာက်င္ျခင္းကို ေလ်ာ႕ပါးသြားေစပါသည္။ ေရေႏြးကန္တြင္ စိမ္ျခင္းသည္လည္း က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းပါသည္ ။ သို႕ေသာ္ ႏွလံုးေရာဂါ႐ွိသူမ်ား သတိထားရန္မွာ ၊
ေရေႏြးကန္ထဲစိမ္ျခင္းလွ်င္ ရင္ဘတ္ကို မစိမ္မိပါေစႏွင္႕ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္
အပူဓါတ္သည္ ႏွလံုးပို၍ အလုပ္လုပ္ေစသျဖင္႕ ႏွလံုးအတြက္ မေကာင္းပါ ။

၁၇.ဆန္လံုးတီး ၊ ဂ်ဴံၾကမ္း ၊ ေကြကာအုတ္ ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ ပိန္းဥႏွင္႕ ေျပာင္းဖူး
စသည္တို႕ စားသံုးျခင္းသည္ ၊ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းပါသည္ ။

၁၈.ေသြးအုပ္စု ေအ အမ်ဳိးအစား႐ွိသူမ်ားသည္ ၊ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ရန္ အလားအလာမ်ားသည္ ။
ထို႕ျပင္ ေသြးအုပ္စု အို အမ်ဳိးအစား႐ွိသူမ်ားသည္ အသည္းေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ရန္
အခြင္႔အေရးမ်ားသည္ ။

၁၉.မိန္းမမ်ားသည္ ပို၍ အသက္႐ွည္ၾကသည္ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ ဆိုေသာ္ မိန္းမတို႕ သဘာ၀
ရာသီေသြးလာျခင္းျဖင္႕ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွ အညစ္အေၾကးႏွင္႕
ေဒါသကို မွန္မွန္ စြန္႕ထုတ္၍ စိတ္ဓါတ္ကို ပို၍ တည္ၿငိမ္ေစသည္ ။

၂၀.၀ေသာ သူမ်ားသည္ ပံုမွန္အားျဖင္႕ အစားအစာ တရားလြန္စားၾကသည္႕အတြက္ အသည္း ၊
ႏွလံုးႏွင္႕ အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ မက်န္းမမာ ျဖစ္တတ္သည္ ။ ႏွလံုးကို ထိခိုက္လွ်င္
ပံုမွန္အားျဖင္႕ ေသြးဖိအားလည္း ထိခိုက္ၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္တတ္သည္ ။

၂၁. အစာအိမ္ ေရာဂါ ႐ွိသူမ်ားသည္လည္း အစာမ်ားမ်ားႏွင္႕ အဆီမ်ားမ်ား
စားျခင္းႏွင္႕ ပတ္သက္သည္ ။

၂၂. ႏွလံုးႏွင္႕ သားအိမ္သည္ ဆက္ေနသည္ ။ တစ္ေန႕လွ်င္ ေရ (၂) ပုလင္းမွ (၃) ပုလင္း
မွန္မွန္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင္႕ က်န္းမာေစသည္ ။

၂၃.မလိုအပ္ဘဲ အိပ္စေရး (X-ray) ႐ိုက္ျခင္း (C.T. Scan ) လုပ္ျခင္းတို႕ကို မလုပ္ပါႏွင္႕ ။ ကိုယ္ခႏၶာကို ထိခိုက္ေစပါသည္ ။ ႏွစ္စဥ္ ပံုမွန္
ေဆးစစ္ျခင္းျဖင္႕ ကင္ဆာေရာဂါႏွင္႔ တျခားေရာဂါမ်ားကို မသိႏိုင္ပါ။ ပံုမွန္
ေဆးစစ္၍ သိရေသာ အခ်ိန္တြင္ ၊ ေရာဂါအမ်ားစုသည္ ေရာဂါရင္႕ေနၾကေပၿပီ ။ မည္သည္႕
ေရာဂါျဖစ္ေစ ခြဲစိတ္မည္ဆိုလွ်င္ ၊ ဆရာ၀န္(၂)ဦး ၊ သို႕မဟုတ္ ၊ (၃) ဦးႏွင္႕
တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးၿပီး အႀကံဥာဏ္ေတာင္းပါ ။ အသည္းေရာဂါျဖစ္လွ်င္ ၊
အဂၤလိပ္ေဆးမစားဘဲ ေသခ်ာစြာ
အနားယူပါ။

၂၄.အသီးအ႐ြက္မွ ဗီတာမင္စီ ( Vitamin-C ) သည္
ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွအဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ထုတ္ပစ္ရာ၌ အလြန္ အသံုး၀င္သည္ ။

၂၅. နံနက္ေစာေစာ (၅) နာရီႏွင္႕ (၇) နာရီ ၾကားအခ်ိန္သည္ မစင္စြန္႕ျခင္းအတြက္
အေကာင္းဆံုးအခ်ိန္ ျဖစ္သည္ ။ သို႕မဟုတ္လွ်င္ အူသိမ္သည္ မစင္မွ အဆိပ္အေတာက္ကို
စုပ္ယူေပလိမ္႕မည္ ။ ထိုအေၾကာင္းမ်ားေၾကာင္႕ ၀မ္းခ်ဴပ္သူမ်ား
ေနထိုင္မေကာင္းၾကျခင္းျဖစ္သည္ ။

၂၆. သည္းေျခတြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ၊ အသည္းႏွင္႕
ဦးေႏွာက္တြင္ေက်ာက္တည္ျခင္းမ်ားသည္ အသားႏွင္႕ အဆီမွ
အဆိပ္အေတာက္မ်ားေၾကာင္႕ျဖစ္ေပၚလာျခင္း ျဖစ္သည္ ။

၂၇.ကယ္လ္စီယမ္ ( ထံုး၊ ေဂၚဖီပန္း ၊ သေဘာၤသီး ) ႏွင္႕ သံဓါတ္၊ (ထန္းလ်က္ ၊
ဟင္းႏုႏြယ္ ) စသည္တို႕သည္ ၊ သည္းေျခႏွင္႕ ေက်ာက္ကပ္ကို သန္မာေစသည္ ။

၂၈.မ်က္စိ၀ါေနလွ်င္ အသည္းႏွင္႕ သည္းေျခတြင္ ျပႆနာ႐ွိသည္ ။

၂၉. အနီေရာင္႐ွိေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားသည္ ဦးေႏွာက္ႏွင္႕ ႏွလံုးအတြက္ေကာင္း၏ အ၀ါေရာင္
႐ွိေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားသည္ အစာေခ်ျခင္း အတြက္ ေကာင္း၏ ။

၃၀.ေသြးေပါင္နည္းေနေသာ္လည္း ေနထိုင္ေကာင္းေနလွ်င္ မစိုးရိမ္ရပါ ။

၃၁.မ်က္ႏွာတြင္ ၀က္ၿခံ ထြက္ေပၚလာျခင္းသည္ ေသြးထဲမွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို
မဖယ္႐ွားႏိုင္ျခင္း လကၡဏာ တစ္ရပ္ပင္ ျဖစ္သည္ ။

၃၂. နံနက္ေစာေစာ အခ်ိန္တြင္ ေလ႕က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္ ။
အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ သစ္ပင္ပန္းမာလ္မ်ားမွ ေအာက္ဆီဂ်င္ကို နံနက္ပိုင္းတြင္
အမ်ားဆံုးရျခင္းေၾကာင္႕ ျဖစ္သည္ ။ ညေနခင္းအခ်ိန္တြင္ သစ္ပင္မ်ားမွ
ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ထုတ္သည္႕အတြက္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ရန္ မသင္႕ေလွ်ာ္ပါ ။

၃၃.ေခါင္းကိုက္ျခင္းသည္ ႏွလံုးမွ ေသြးမ်ားတြင္ ေအာက္ဆီဂ်င္ပမာဏ
နည္းပါးေနျခင္းကို ျပသေသာ ေရာဂါ လကၡဏာ တစ္ရပ္ ျဖစ္သည္ ။

၃၄.မ်က္ကြင္းညဳိျခင္းသည္ အသည္းႏွင္႕ ေက်ာက္ကပ္ အားနည္းေနျခင္းကို ျပသည္ ။
ထိုအတြက္ေၾကာင္႕ ညဥ္႕နက္သန္းေခါင္ အလုပ္လုပ္သူမ်ား အသည္းအနားမရ၍
မ်က္ကြင္းညဳိၾကျခင္းျဖစ္သည္ ။

၃၅. ရင္သားႏွင္႕ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ႐ွိသူမ်ား ငန္ေသာအစားအစာႏွင္႔ ပင္လယ္ေမွ်ာ႕
စားသံုးျခင္းကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရပါမည္ ။

က်န္းမာေရးအတြက္ အာယုဒါန ျပဳပါသည္ ။ ေ၀ေနယ် သတၱ၀ါ အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ပါး
က်န္းမာ၍ ခ်မ္းသာၾကပါေစ ။

No comments: